Wat is een online teambuilding activiteit precies?

  • Je speelt samen met 4 tot 250 collega’s, het kan dus met kleine en heel grote groepen
  • Je gebruikt vergadersoftware zoals Zoom om het spel te volgen en contact te hebben met elkaar
  • Je quizt in teams of je voert individueel opdrachten uit.
  • De deelnemers sturen de antwoorden in via Facebook Messenger
  • Das Box voorziet de inhoud van het spel (vragen en opdrachten)
  • Een spelleider uit jouw organisatie leidt het spel in goede banen
  • Zelf organiseren, dat spaart veel geld uit!

Waarom een online teambuilding activiteit organiseren met Dax Box?

1. Das Box heeft de meeste ervaring

Das Box was de allereerste aanbieder van online groepsspelen in deze Corona tijd. De Lockdown games werden georganiseerd in de eerste week van de Lockdown en werden een groot succes tijdens de eerste lockdown in maart en april: honderden gezinnen speelden live tegen elkaar vanuit hun huiskamer. Nadien hebben we dit concept ook aangeboden aan bedrijven, verenigingen, scholen en andere organisaties die een digitale teamactiviteit wilden aanbieden.

De reacties op de Lockdown games waren heel lovend, kijk maar eens naar dit artikel van Het Belang van Limburg.

2. Het doe-het-zelf concept biedt veel flexibiliteit

Je kan je online teambuilding organiseren wanneer je maar wilt: jij bepaalt zelf het tijdstip en de duurtijd van het spel. En je hebt zelfs de mogelijkheid om deze virtuele activiteit nog op het laatste nippertje te verplaatsen als dit nodig zou zijn. Je kan ook makkelijk met meer of minder deelnemers spelen. Flexibiliteit troef!

3. Zelf je virtuele teambuilding organiseren, da’s een pak goedkoper!

We maken het je heel makkelijk om zelf de digitale teambuilding op te zetten. We voorzien teksten die je kan gebruiken voor de uitnodiging en een uitgebreide handleiding om je op gang te helpen. Daarnaast is er een handige beheerswesbite waarmee je het spel kan volgen.

Het doe-het-zelf concept heeft uiteraard een veel lagere kostprijs dan een begeleide teambuilding activiteit. Dat geld spaar je mooi uit, terwijl de activiteit zeker even leuk is als een begeleid spel.

Hoe kan je een online teambuilding spel organiseren?

1. Kies het tijdstip, de duurtijd en een spelleider voor het spel

Je hebt voor beide spelen minstens 1 spelleider nodig uit je team of organisatie. Deze collega bepaalt wanneer en hoe lang jullie gaan spelen. En tijdens het spel is hij/zij jurylid of presentator. Wij raadden een spelduur van 90 minuten aan, maar je kan ook korter of langer spelen. Dit bepaal je volledig zelf.

2. De opdrachten voor je virtuele teamactiviteit zijn kant-en-klaar

Wij hebben alle vragen en opdrachten voor je klaar gemaakt, daar hoef je je dus niet meer om te bekommeren. Na je bestelling krijg je deze gemaild.

3. Kies de online vergadertool waarmee jullie zullen werken

Wellicht is er al een tool die jullie gebruiken om te vergaderen en die ook geschikt is om te spelen. Voor de Lockdown Games heb je een programma nodig met videomeeting en tekst chat functie. Voor de online quiz moet je naast de algemene videomeeting en chat ook in kleine teams apart kunnen beraadslagen in een videomeeting. Zoom is hiervoor ideaal, maar ook in Teams kan je de quiz organiseren.

4. Maak een leuke uitnodiging voor de online teambuilding en stuur die naar je collega’s

In de uitnodiging vermeld je het tijdstip en de duurtijd van het spel en de online vergadertool die jullie gaan gebruiken. Voor beide games heeft elke team ook een Facebook Messenger account nodig om de antwoorden en foto’s door te sturen. Vermeld dit ook in je uitnodiging.

Aan de uitnodiging hang je een inschrijvingsformulier. In het geval van de quiz, spelen de deelnemers samen in teams. Ze schrijven zich in per team, met een teamnaam, een teamkapitein en de namen van de spelers die deel uitmaken van het team. Voor de Lockdown Games schrijft elke speler zich individueel in onder zijn eigen naam.

5. Stuur de deelnemers de uitleg van het spel

We hebben een document met instructies en speluitleg opgesteld voor de deelnemers. Stuur hen deze uitleg na de inschrijving.

6. Bereid je voor op het spel

Voor de Lockdown Games heb je een jurylid nodig voor elke 25 deelnemers aan het spel. Deze juryleden ontvangen de foto’s van de opdrachten via de beheerswebsite van het spel en geven punten. Heb je dus meer dan 25 spelers, zoek dan, naast de spelleider, nog extra juryleden die tijdens de online teambuilding de opdrachten kunnen beoordelen.

Voor de online quiz heb je een presentator nodig die de vragen stelt en voor het goede verloop van de quiz zorgt. Deze presentator laat je het best eens vooraf oefenen. In de handleiding van het spel leggen we uit hoe je dit het best aanpakt.

Misschien wil je graag prijzen uitdelen voor de winnaars van de virtuele teamactiviteit. Denk dan na over leuke prijzen.

7. Stuur een half uur voor de start van de virtuele teambuilding de spelcodes naar de deelnemers

Bij de aankoop van een Lockdown Game zit standaard een spelcode voor een spel met een bepaald aantal spelers. Hebben zich meer spelers ingeschreven, dan kan je nog een extra spelcode aankopen voor extra spelers. De spelcode stuur je naar alle deelnemers zo’n half uur voor de start.

In het geval van de Lockdown Games stuur je de code naar alle spelers, want iedereen speelt individueel. Bij de online quiz stuur je de spelcode enkel naar de teamkapiteins, want zij zullen de antwoorden ingeven in Facebook Messenger.

8. Spreek een kwartier voor de start af met alle deelnemers

Spreek af via het gekozen vergaderprogramma, bijvoorbeeld Zoom of Teams. Laat de spelleider het spel nog eens uitleggen en vraag aan de deelnemers om in te loggen op Messenger, zodat op het afgesproken uur het spel kan starten.

9. De spelleider leidt het spel in goede banen en sluit het spel af.

In beide spelen dienen de spelers hun antwoorden of foto’s via een Facebook Messenger chatbot. Het spelprogramma berekent de scores en houdt de standen bij. De spelers en de spelleider kunnen de rangschikking volgen via een webpagina. De belangrijkste rol van de spelleider is het aan elkaar praten van het spel via de videovergadering. In het geval van de Lockdown Games kan de spelleider ook scores toekennen aan de ingezonden foto’s.

Na het spel sluit de spelleider het online teambuilding spel af en maakt de winnaars bekend.