Wat is zo’n Lockdown Game precies?

Als je nog niet hebt deelgenomen aan een van de Lockdown Games, dan leggen we eerst even het idee uit.

Alle deelnemers doen mee van thuis uit. Ze krijgen voor de start van het spel een spelcode toegestuurd door de organisator van de game. Daarmee loggen ze in op Facebook Messenger en ze verbinden met de chatbot Super Sam (zie hieronder). Die legt de regels van het spel uit.

Starten met spelen kan pas op het vastgelegde starttijdstip van het spel dat jullie onderling bepalen. Zo start iedereen op exact hetzelfde ogenblik met het spel.

Iets voor de start van het spel, stuurt de jury (zie hieronder) de lijst met opdrachten naar de deelnemers, bijvoorbeeld via mail. Er zijn drie soorten opdrachten: de doe-opdrachten, de zoekopdrachten en de denkopdrachten.

Bij de doe-opdrachten voer je een bepaalde opdracht uit en neem je een foto van het resultaat. Die foto stuur je via Messenger naar Super Sam. Bij de zoekopdrachten moet je een bepaald voorwerp zoeken in huis en er een foto mee nemen. Die foto stuur je ook door.

En dan is er nog een lijst met denkopdrachten. Die los je op en je stuurt het nummer van de opdracht en de oplossing naar Super Sam via Messenger.

De jury zal de doe- en de zoekopdrachten beoordelen. Als speler maak je het best heldere, goed belichte, scherpe en vooral leuke en originele foto’s, want daar zal de jury je meer punten voor geven. Voor onscherpe en weinig originele foto’s krijg je dus minder punten!

De denkopdrachten daarentegen, worden gecontroleerd door Super Sam. Is het antwoord juist, dan krijg je de punten toegekend.

Op deze manier voer je als speler een reeks opdrachten uit tot de tijd op is. Je kiest zelf welke opdrachten je uitvoert in welke volgorde.

Tijdens het spel zal Super Sam je geregeld een link sturen naar het scorebord, zodat je kan zien wie er aan de leiding staat. Hoe lang je speelt, dat bepaal je volledig zelf. Hoe ouder de deelnemers, hoe langer je kan spelen. (zie hieronder)

Hoe organiseer je je privé Lockdown Game?

1. Bestel eerst een game op onze website

Bestel een privé Lockdown Game op onze webshop.

Heb je ooit al deelgenomen? Dan kan je een versie kiezen die je nog niet hebt gespeeld. We hebben aan elke versie een letter gegeven. Nog niet deelgenomen? Dan kan je gelijk welke versie kiezen.

Hier zie je de speldagen en de versie die is gespeeld:

Woensdag 18 maart: versie A
Zaterdag 21 en zondag 22 maart: versie B
Woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 maart: versie C
Zaterdag 28 en zondag 29 maart: versie D
Woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 april: versie E
Zaterdag 4 en zondag 5 april: versie F
Woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 april: versie G
Zaterdag 11 april: best of versie

Dit zijn allemaal versies met opdrachten voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud.

Daarnaast hebben we een versie voor 18 tot 23 jaar en we starten ook met een versie voor collega’s die tegen elkaar willen spelen.

Selecteer de versie van je keuze en het aantal deelnemers en voer de betaling uit op de website. Je zal tijdens de aankoop de vermelding zien verschijnen dat je spel met de post zal worden opgestuurd, maar die mag je gewoon negeren: we regelen alles digitaal!

2. Stuur de spelcode door naar de andere deelnemers

Na je aankoop, krijg je van ons een spelcode toegestuurd. Die stuur je naar de andere deelnemers. Zij kunnen al eens kennis maken met onze virtuele spelbegeleider Super Sam. Op deze pagina lees je hoe je contact zoekt met Super Sam. Stuur deze link door naar de andere deelnemers, samen met de spelcode.

Alle deelnemers hebben wel een Facebook Messenger account nodig die verbonden is met hun Facebook account. Heeft iemand dit niet, dan kunnen we helpen met één van onze testaccounts. Contacteer ons hiervoor.

3. Kies een jury

Kies iemand die tijdens de duur van het spel foto’s van opdrachten zal ontvangen en beoordelen. Dit is dus een onpartijdig iemand die via de beheerswebsite van het spel (zie hieronder) de foto’s zal binnen krijgen en punten zal geven.

Deze jury zal de doe- en zoekopdrachten beoordelen. De raadsels die deel uitmaken van het spel, worden door het spelprogramma goedgekeurd.

4. Leg de startdatum en het startuur vast op de beheerswebsite van het spel

Leg nu het tijdstip vast voor de start van het spel. Dit doe je op de beheerswebsite van het spel: https://dasbox.be/spelleider Je kan spelen wanneer je wilt.

In de handleiding lees je hoe je inlogt op de website en het startuur en het starttijdstip kan aanduiden via het scherm met de instellingen. Geef ook de duurtijd in van het spel (bv. 120 minuten). Je kan dit nog altijd wijzigen achteraf. Het is ook op deze website dat de jury de opdrachten zal beoordelen.

Download de handleiding van de beheerswebsite

Voor kinderen raden we 60 of 80 minuten spel aan (hou ouder, hoe langer het boeiend blijft voor de kinderen). Tieners en volwassenen kunnen kiezen voor bijvoorbeeld 90 of 120 minuten. Langer spelen, raden we af wegens de intensiteit van het spel.

5. Stuur de lijst met opdrachten door naar de deelnemers

Na je aankoop, krijg je ook een link naar de lijst met opdrachten toegestuurd. Deze stuur je iets voor de start van het spel naar alle deelnemers. Doe dit kort voor het spel (bv. 5 minuten voor de start), anders gaan de meest competitieve deelnemers al opdrachten uitvoeren en voorbereiden voor de start van het spel!

6. Het spel loopt en de jury beoordeelt

Op het startuur zullen de teams voor het eerst de resultaten (de foto’s) van hun opdrachten kunnen doorsturen via Facebook Messenger. Die worden meteen doorgestuurd naar de jury die ze zal beoordelen.

De spelers zullen door onze virtuele spelbegeleider Super Sam in Messenger geregeld op de hoogte gehouden worden van de resterende tijd en de scores van de deelnemers.

Zowel de jury als de deelnemers kunnen de scores altijd volgen en bij het verstrijken van de ingesteld speltijd, is er een winnaar van het spel!

Veelgestelde vragen

Kunnen we het spel ook in het Frans spelen?

Ja, dit kan. We hebben wel nog niet van alle spelversies een vertaling, maar laat ons weten of je in het Frans wil spelen en dan brengen wij dit in orde.

Kunnen we ook met grote groepen spelen?

Ja, dit kan. Geen probleem.

Kunnen we het spel meerdere keren spelen?

Ja, dit kan. De spelcode is 7 dagen geldig, vanaf de start van het eerste spel. Je kan het dus meerdere keren spelen in deze periode van 7 dagen. Je kan het dus ook eens op voorhand uittesten als je wilt.

Kunnen we zelf opdrachten verzinnen?

Ja, dit kan. Neem hiervoor contact op met ons.

Kunnen we het spel pauzeren?

Ja dit kan. Je kan de duurtijd van het spel wijzigen op de beheerswebsite, ook tijdens het spel. Verleng het spel bijvoorbeeld met 30 minuten als je een half uur pauze wil nemen.